Feel free to follow...

Monday, 3 March 2014

From Parapat to Brastagi

CLICK HERE FOR PREVIOUS POST...

After lunch, we stopped by at one of the mosques for prayer, then continued our journey to Brastagi. Sedikit info tentang Brastagi daripada WIKI:

Berastagi (meaning "rice store") is a town and sub-district of Karo Regency situated on crossroads on the main route linking the Karo highlands of Northern Sumatra to the coastal city of Medan. The village rose to significance when Dutch settlers in Sumatra opened a boarding school there in the 1920s.
The main economic activities in Berastagi, centre on the colourful fruit and vegetable market and on tourism. Berastagi is famous for its passion fruit. The main attractions of the town are the two active volcanoes; Gunung Sibayak, with its hot springs, and Gunung Sinabung.
The town is also a stop on the way to Lake Toba. The dominant ethnic and linguisitic group is Karo Batak.

Jalan nak ke Berastagi ni pon lebih kurang jalan nak ke Parapat juga. Jalannya elok cuma kecil dan agak berliku tapi tidaklah seteruk jalan nak ke Cameron Highland. Perjalanan makan masa lebih kurang 4 ke 5 jam juga depending on how u drive...

Singgah beli limau. Sepanjang perjalanan mmg
Bnyk sngt kedai2 buah... mcm2 buah ada...
Harga pon ok la....
Singgah kejap kat tempat pisang grg glamor tu...x sedap lngsong... orang ramai, tunggu Q lama, Pisang muda, tepong x masak... again, too exegerated.  10x  ganda sedap pisang grg dkt Seri Petaling dan dkt Tmn Tamadun Islam KT. Cuma view la lawa... mcm ala2 mkn scone dkt lereng2 teh kat Cameron tu. From observation, saya tengok semua order pisang dngn teh...rasa mcm tourist sngt... Kami x duduk pon, order pon tak, tiba2 tengah2 menebeng2 kat tepi2 kaunter tu, waiter tu kata ada pisang...so, belikla...

Mungkin juga ramai yang singgah sini untuk melepaskan sakit2 tulang selepas lama duduk dalam kereta... bolehla stretching2 ape yg patot...karang cramp kang satu hal pulak... Area ni x ada penjual souvenir...So, selamat nak berjalan2 menghirup udara segar..cuma ada penjual2 makanan aja...mereka pon ok...x ada jenis yg paksa2 punya...

Inilah cafe nyerr.... IMO, if x rasa pisang tu pon x lah rugi sangat kot..he..he..
View from cafe Siantar. Even after a few hours car ride, u can still see the
View of Toba. Punyalah besar tasik ni kan?
Penjual sate di luar Siantar Hotel
 Lepas tu, kami teruskan lg journey to Brastagi. After an hour or so, kami berhenti lg. This time around, we stopped at Sipiso2 Waterfall.  Cantik. ...sangat cantik tp x blh nk ke sana coz jaoh ke bwh....

A little info of the waterfall from WIKI:

The Sipiso-piso is a plunge waterfall in the Batak highlands of Sumatra. It is formed by a small underground river of the Karo plateau that hurls itself from a cave in the side of the lake Toba caldera some 120 meters (360 feet) down to lake level. This fact earns it the title for the highest waterfall in Indonesia. Sipisopiso is a well-known tourist attraction and a nearby vantage point offers great vistas of the fall and the lake.

The waterfall drops from
 an opening on the rock face

3 sekawan

Again, masih nmpak Toba walau dh  sampai Piso2...

Besties!
Dekat area si Piso2 ni pon ada bnyk gerai2 jual souvenir dan juga makanan. Jadi, kalau lapar, bolehla survey2 yg mana halal. Sblm meneruskan perjalanan, kami mkn durian dulu kat area Piso2. He..he..he...


At last, before twilight, we arrived at our destination, Mutiara Hotel Brastagi.... Antara ketiga2 hotel yg kami singgah, hotel ni la yg paling cantik dan harganya pon x sampai rm200. Dan yang paling best, blh nmpak clear view of Mount Sinabong yang tengah mengganas pada waktu tu... Will blog about this hotel in my next entry. Terpaksa ambil gmbr dari other source, rupa2nya, x ada ambik gmbr view from the entrance of the hotel...

Photo courtesy of the hotel's website.
 Sebagai penutup entry ini....

Setelah 3 hari kat Medan,  mlm tu barulah dpt merasa
 mkn Bakso tempatan...hehehe...
X brp menepati citarasa tp okla, not bad....:)

19 comments:

  1. Adoiii x sedap ke goreng pisang tu?
    Nanti nak contact number mr pilot tau.teringin la nak g tempat sejuk cengini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U mean driver avanza tu ke? Hehe. .. ok die.. blhla... x bnyk hal, ikot jer ckp kite... tp yg kwn kite satu family tu dpt yg x brp nk ok... padahal booking dngn pak rizal juga (dpt dr forum)

      Delete
  2. Mak ai lamanye journey tu. Dahlah jalan kecik2 kan. Kalau Bibie yang drive, memang confirm pengsan dulu. Waterfall tu subhanallah, lawa sangat. Tapi bab durian terus tolak tepi, hihi sebab xmakan durian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlm 4 jam gitula..tp kalau x stop2, lebih cpt, kata driver hr tu... mmg x digalakkan kite drive kt sini coz kite x biasa dngn jlnnya..mika yg dh hr2 lalu situ mmg expert tol tang mna nk selekoh, tang mna nk pusing...hehehe. . Bak kata u lah, bibie, kalu kite drive mungkin esok pon x tentu smpai...hehehe. ..

      Delete
  3. Cantiknya waterfall tu..subhanallah!! Nice place indeed..bbaloi2 jln jauh kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah...magnificent!! X slalu nmpk waterfall gitu..mcm coming out of nowhere

      Delete
  4. Bila lah saya boleh nak sampai ke sini. Tahun 2012 lepas dah ada plan ke sini tapi tak jadi atas sebab2 yg tak dpt dielakkan. So far Medan cancelled, Aceh pun cancelled.

    ReplyDelete
    Replies
    1. There's always a 2nd chance.. anyway, medan is just a stone's throw away; if u r staying in msia la...hehe

      Delete
  5. Pengukir key chain & nama tepi Sipiso-piso itu masih berniaga lagikah di situ? Kami pernah buat nama dan key chain di situ. Jadi bila nampak penjual sate tu, teringatkan dia pulak.

    Air terjun tu cantik, kan? Bila nampak air banyak tu, hati selalu tertanya-tanya mana datangnya air tu? Tak habis-habis ke? Sipiso-piso tu ertinya pisau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prof, iye...die masih ade...alive n kicking. ..haha... masa saya di sana, rmai btl customers die... oohh..pisau ya..but why pisau for a waterfall?

      Delete
  6. Replies
    1. Hmmm... bolehla for a short trip. ..hehe

      Delete
  7. Journey jauh yg x tahan tu tp no choice kan :-)
    Rasanya masakan msia jgk yg sedap kan pelbagai variasi dan rencah
    Kiut nya three stooges tu cam nk pelok je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..mmg lasak 3 stooges tu.. berlari2 girang sana-sini... ada ramai juga yg skip berastagi. Mika cuma buat medan-parapat. Tp ada juga yg pilih route lebih pnjng...medan-parapat-berastagi or vice versa

      Delete
  8. Pengalaman wa n family dari lake toba ke brastagi..van rosak..tengah mapam kat hutan ...pkul 2 pagi baru sampai brastagi...masa tu ada baby 2 bulan...hehe

    ReplyDelete
  9. Tapi memang cantik lake toba tu kan...

    ReplyDelete
  10. Wa: kesiannya van rosak..lagi plak ada baby.. adoila... tp situ mmg bnyk hutan2 kat situ... Nasib baik x ada apa2...

    ReplyDelete

  11. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  12. Sambil2 blogwalking...
    Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai boleh dapat RM290 je. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete