Feel free to follow...

Tuesday, 18 March 2014

GRAND MUTIARA BERASTAGI

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Kita sambung semula cerita di Medan. Lama dah berenti hari tu.... Sampai di Berastagi dah petang. Kami pon check in di Grand Mutiara Berastagi. Bagi saya dah sangat grand dah hotel ni...hehehe... Harga satu malam untuk bilik biasa ialah RM160 berserta breakfast for 2. Dalam bilik tu ada dua katil double. Bilik cantik dan luas. Saya sangat suka dan berpuas hatilah.... Bilik air juga besar dan ada bath tub serta shower yg berasingan.  View kat hotel pon sangat cantik. Hotel pon bersih dan pekerja2 pon helpful.

The room
The bed: 2 double bed. Xtra pillows in the cupboard

View from the balcony of my room
Another view from the balcony
At the lobby. It was
cold that night.

There was a band entertaining guests 










Petang tu budak2 ni semua pakat nak swimming. Tersangatlah sejuknya. Ni ada complain sikit pasal pool mereka. Mengikut salah satu informasi semasa membuat tempahan online (bukan dari website hotel), pool mereka dikatakan ada heater...rupa-rupanya tiada....Memanglah sejuk bedi. Lagi satu, pool mereka ni mcm kurang dijaga sikit. Dah la banyak daun, lepas tu ade plak katak mati....Hmmmm.... Mungkin sebab tujuan utama org datang sini coz nak rehat2 dan kurang guna pool kot. But, still... u have to make sure the pool is clean for guests, right? Tapi poolnya besar dan ada pool berasingan for kids. Kat gigi2 pool pon ada disediakan lounges for guests to rest.

Besarkan pool?
Slide pon ada


Breakfast was ok. No complain whatsoever. Tp still x leh lawan Swiss Belinn Medan punya breakfast eh... he..he..he...

Yang paling best sekali kat sini, boleh nampak view Gunung Sinabung dari lobby. Memang sangat clear. Waktu kami p tu, Gunung tu baru mengamuk terok dalam 10 hari gitu... Lepas tu rasanya bulan 2 hari tu mengamuk lagi...huhuhu....

Mount Sinabong from the hotel's lobby. I used my
Hp to snap the photo. If u use dslr ke ape2 yg
Camera canggih tu, lg la clear....


I think that's all for the hotel. Will continue about what we did at Berastagi after this.  Before I stop, let's just take some time to pray for the safety of the crew and passengers of MH 370. Hope u'll be fine wherever u are now. Everyone is hoping for the best, insyaallah!

Sculpture made by an Indian sand artist (photo from The Star)

14 comments:

  1. saya pernah duduk di sini dulu...memang terasa sungguh macam orang kaya!besar biliknya...hehehe tapi harga tak smpai 200 pun...memang berbaloi2.... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kan..betol tu.. dah la cuaca pon sejukk jer...:)

      Delete
  2. Hotel cenggini bayar RM160 pun tak per...sbb puas hati rasa berbaloi lah kan..ada swimming pool lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik JM..x tipu... view pon i suke...he..he.. toilet pon lawa.. tp itulah lupa plak nak ambik gmbr bathroom...

      Delete
  3. Cantik hotel dan pool tu. ..Rasanya cuaca kat Berastagi tu memang sejukkkkk je kannn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup Kak Ita, sejuk..memang sejuk

      Delete
  4. Dapat hotel ngan view mountain gitu, memang superb ah. Lawa sangat! Hotel lak murah kan, lagi berbaloi2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terlopong gak tengok gunung tu.. lg satu dok terpikir..."jngla ko meletus plak time ni..."

      Delete
  5. Murah sgt rate hotel ni compare ngan rupa bilik. Kecuali pasal pool yg kotor sikit tu la. Nanti nak refer balik la bila g sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. When are u going syieda..? mmg murah.. pool tu if u're not swimming, x jd masalah kot... tp anak2 i memang nak berenang saje wpon cuaca sejuk bedi...hmmm

      Delete
  6. Wah cantik & clear betul Gunung Sinabung tu. Tapi bila dia mengamuk teruk, debunya menyeksakan alam sekitar, sampai ke Penang berjerebu. Macam mana Farikica di sana, tak sedut debu ke?

    Suhu mesti sejuk kat sana kan? Suhunya yang paling saya suka. Tapi saya stay di hotel lain, best jugak hotel tu...Pergi tak ke pasar bunga, pasar buah dan sayurnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X Pergi pasar prof... x berapa nak minat.. ok ja.. x da plak bau asap2 ke...mungkin sbb kat sana bnyk oksigen dr pokok2 kot...

      Delete
  7. wah...bestnya berjalan .....happy travelling....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah x berjalan hajjah la ni...bz no...hehe...

      Delete