Feel free to follow...

Friday, 28 November 2014

SIEM REAP DAY 2: KILLING FIELDS

The next morning, after breakfast, naik van Thor dan bermulalah misi hari ini, Mula2 kami pergi ke Killing Fields. Killing Fields ni dekat aja dari hotel kami.. Dalam 3 minit naik van. Killing Fields ni percuma, x perlu bayar apa2 fees, cuma if u wanna donate some money to maintain the place, feel free to do so. There's a box available to insert money in any currencies.

Masa kmi dtg tu, bnyk kwsn yg
under restoration 



Cntik senibina bangunan ni.. 
Perhaps some of u might ask, What is killing fields? Killing Fields ni sebenarnya sebuah memorial. Memorial memperingati semua yang telah mati masa pemerintahan rejim dulu.  Sekarang, area killing fields ni juga tmpat sembahyang orang2 local. Masa kami pergi hari tu pon, ada satu upacara. X ingat dah upacara apa.

Yg pling famous dn yg pling gruesome dkt
sini tidak lain dn tidak bukan
susunan skulls yg merupakan remains of
those who had been assacinated brutally. Such a sad
sight to see but that's the fact of life...
Kite close-up sket.... imagine coming here at night...
x sanggup mak....
Ada satu notis board di mna mereka tampal gmbr2
yg significant dngn kekejaman polpots ni...
 A few close-up snapshots....



Horrible! I just couldn't imagine how
 people could be so cruel and atrocious.
Kisahnya, rasanya hampir semua orang pn tahu, Kemboja ni dulu bukan negara yang aman. Banyak pembunuhan kejam telah berlaku. Dekat area Killing fields ni ada satu bilik yang mereka pamerkan lukisan2 kekejaman rejim masa dahulu. Sedih tengok gambar2 di mana manusia yang tidak berdosa telah dibunuh lebih kejam dari binatang. They were tortured and later killed brutally using many kinds of dreadful methods like slaughtering, poisonous gas, starved to death and many more... Yang x blh blah tu, orang2 yang pakai cermin mata semuanya dibunuh juga. Kononya mereka ni cerdik pandai yang mungkin akan menganggu-gugat kerajaan. Masa tu mayat bergelimpangan tepi jalan, ada yang ditanam dalam satu kubur dan ada juga yang dibuang aja dalam trenches dan yg rot kat tepi jln x usah ckpla.... It was estimated that 2 million innocent people were killed that time.  Cerita ni saya dengar dari Thor, guide kami. Sedih pulak bila dengan die bercerita. Jom layan paintings  dlm museum...

Jom masok dlm....
 Dalam bngunan tu terdapat lukisan2 yg menceritakan penderitaan rakyat kemboja waktu tu... i was so touched looking at those paintings... it was so disturbing to be honest... antara lukisan2 yg sempat kami snap. Ada bnyk lg sebenarnya...







Rasanya dkt Pnom Penh pon ade juga Killing Fields site.

Lepas sedih2 kat Killing Fields, Thor bawa kami p Silk Factory. Yang tu kita sambung dalam pos seterusnya ya. Bye bye!

*Some of the photos from this post belong to my travelmates, Kak Iken & Mr MBR. Thank you so much for sharing them with me. 

11 comments:

  1. sedihnya kene bunuh...malam mungkin ngeri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu... dahla tmpt tu mcm gloomy aje. ... dngn tengkorak berator2.. haha.. naya kalu mlm2

      Delete
  2. ohh.kat SR pun ada killing field ye maybe kecil rasanya coz di PP boleh melawat tapak pembunuhan dan pokok mereka di ikat dan di siksa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah ade.. tp ye lah mcm JM ckp, x bsr sngt tp bulehla..hehe

      Delete
  3. Kalau ke sana mungkin akan skip tempat ini...

    ReplyDelete
  4. Eh siem reap pun ada killing fields rupanya...mmg menyeram kan tempat ni...ktorg pi aritu xde org, jd laju2 jer jalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ p yang dekat Pnom Penh eh..? Nasib baik p time siang hari...org ramai dan terang benderang, so x ade la rasa feel takot sngat..hehehe...

      Delete
  5. Same here Fari! Up to this moment still xdapat comprehend all the brutalities & cruelties human are capable of doing. Haritu tengok kekejaman North Korea towards its own people...nangis! Pastu duk sumpah seranah 'pengganas' tu semua. Will be visiting the Killing Field tapi rasanya gi yang kat PP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg kt PP lebih besar dengarnye..me x ke PP, so kat sini ajelah..he..he.. Bila nk p bibie?

      Delete
    2. Insha Allah next year after balik kampong tu.

      Delete