Feel free to follow...

Saturday, 21 May 2016

DAY TRIP TO FOSHAN (NANHAI CCTV)

Since we were in Guangzhou for a few days, why not spread our wings a little further to its neighbouring city. So, we decided to visit Foshan. Foshan ni terkenal dengan kungfu. dngr citer, Bruce Lee punya umah2 moyang saudara2 sume ada kat sini...hehehe...

A little background info about Foshan:
Foshan is located in the northern part of the Pearl River, 20 kilometers (12 miles) from Guangzhou. Foshan is a modern city. It was one of the earliest ports to engage in foreign trade since China's open door policy. It also has become the third largest city in Guangdong Province, combining its manufacturing industries with tourism. The top attractions in and a round the city are many. Highlights include Xiqiao Mountain, Foshan Zumiao (Ancestral) Temple, Sanshui Lotus World, Ancient Nanfeng Kiln, Bruce Lee Ancestor's House, Nanhai Kwan-yin Temple and Qinghui Garden.  The Zumiao Commercial Street is a must-go place for shopping. There are big shopping malls and plazas where all kinds of local handicrafts can be found. In addition, there are many famous restaurants, Cafes, pubs and teahouses for visitors to enjoy (adapted from Foshan Travel Guide)

Hati ni mula-mula berbelahbagi jugak, nak pergi ke taknak. Tak banyk info tentang Malaysians yang ke sini saya dapat dari blog-blog. Penatlah carik memang x ada rasanya, except from a few write-ups from foreign travellers. I also dug some info from Trip advisor and Google. I guess most of my information i gathered from Trip Advisor. 

Berbekalkan 3 days  Metro Pass ni, kami memulakan perjalanan ke kota Foshan.

Pagi tu, lepas breakfast, kami memulakan perjalanan dari Sun Yat Sen Station ke Zuimiou Station. atau dalam Bahasa Inggerisnya, Ancestral Station (line1). Ada 2 kali pertukaran kat sini. Dari Sun Yet Sen, kami transit di Gongyuanqian dan Xilang, sebelum sampai Zuimiou. Masa travel dalam 1 jam.  

 After an hour...




sampai dah kami ke central Foshan, Zumiou. 

Kat Zumiou ni sendiri ada banyak attractions within walking distance aja. Antaranya, the ancestral Temple. Temple ni dapat #1 attraction di Trip Advisor. Siap boleh tengok lion dance dalam ni. Muzium Ip Man pon ada dalam temple ni.  Dari metro, jalan kaki dalam 2-3 minit aja, sampaila. Bayaran masuk murah aja, tp x ingat berapa...

Pintu depan ancestral temple. 
Kami x masuk ancestral temple tp dok berangan posing kat depan2 dan sekitarnya. Jom layan gambar...




Tidak sepadat Guangzhou

Kami sebenarnya plan nak p berangan kat Nanhai CCTV Town. Nanhai CCTV ni is one of the four Movies & TV bases of China Central Television, ada three scenic spots and one performing area. Dulu2 memang ramai filmamakers buat felem kat sini..tp skrg x pasti... Tempat ni Agak jauh dari central, dekat Nanhai.  Malas nak naik bas, so, kami naik cab. Masa pergi kami naik dua cab tapi masa balik, kami naik teksi sapu, sumbat 5 org dalam cab. Ustaz dok depan, kami berempat kat belakang....hahaha.. nasib x lama sangat..Bayaran RMB90 sehala. Bahagilah 5 orang.  Tiket masuk pon RMB90. Agak mahal tapi berbaloilah tengok2 show bagai. Lagipon datang dari jauh, takkan x masuk kot...


Pintu depan sebelum masuk. Sebijikkan macam Forbidden City di Beijing?
 Memang replika yang dibuat disini semuanya mengikut skala sebenar.

Ni trademark kat pintu masuk.
Wajib bergambar!

Inside...

Masuk2 ja .... tadaaaaa.....

Memandangkan hari dah pukul 11, kami pun lunch ler terus...hehehe...
 Kat dalam ni besar.... ada macam-macam...boleh pilih sama ada nak naik buggy (bayar RMB20) ataupun jalan kaki.


Ada banyak buggy menunggu2
Our buggy driver. Kami naik 1 buggy
berlima
 Jom kita tengok apa ada di sini...

Yang ni area tepi tasik...Ni kalu nak berlakon lomantik2 kat sini ler kot...






Jambatan ni memang sangat cantik

Ada juga lokasi die kedai2 lama....

Jom kita....view dr buggy kami

Kami p weekdays, so org x brp ramai...syiok tngkp gambar.



One of the back alleys

Kedai zaman dolu2


 Ada shows juga. Kami tengok 2 shows aja... Ada banyak lagi rasanya...

Show lawan2 kung fu n acrobatic. Siap guna soun effect bagai
 Lepas tu kami juga tengok set perang cerita zaman emperor cina... juga ada show.


Kita sorangggg!!!!

Boleh bergambar dengan kuda. Freee....
Nak naik pon boleh tapi berbayar.
 Last sekali kami masuk istana...


Boleh sewa baju emperor dan berangan keliling castle.
 Dalam pukul 2 ke 3, mcm tu kami dah balik ke Guangzhou. Nak ke Masjid Huasheng dan juga Pearl River Cruise.  Yg tu, dalam next story ya.













12 comments:

  1. Ha'ah..betul cakap Fary...mmg x pernah sgr blolgger from Msia yg pernah ke sini..JM pun pertama kali dgr

    ReplyDelete
  2. lawa dan nmpk bersih foshan ni yer...

    ReplyDelete
  3. CT singgah ni.. selamat hari raya salam aidilfitri..
    maaf zahir batin..

    xpe x ramai buat trip tu Fushan nanti orang bleh refer sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ct.. lma i x jengah blog sendiri..haha.. dh rya hj dah... smat hri raya aidiladha to ct n family

      Delete
  4. waaa..bestnyaaa.... Ni fisrt time tahu pasal Fushan tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya.. masa carik info pon payah coz x da yg tahu...btp alhamdulillah..sampai dngn jayanya...

      Delete