Feel free to follow...

Monday, 9 May 2016

GUANGZHOU SHORT TRIP: YUEXIE PARK & SAAD BIN ABI WAQAS MOSQUE

Assalamualaikum dan selamat pagi semua! It's been quite a while since i last updated my blog. Hectic schedules, loads and loads of work and chores hinder me from doing so.

Actually, this trip to Guangzhou was way back in 2015. Nov 2015 to  be precised... lambat sangat nak updatenya... 5 of us went on this short trip. memang x dirancang, tiba2 ustaz datang ckp tiket ke Guangzhou murah dan kebetulan ada cuti, so proceed beli tiket. It was just a short trip, sebab cuti pon x lama. Tiket kami beli dengan harga RM430 return.

Mungkin ramai yang berpendapat Guangzhou ni hanya tempat nak beli dan belah..tp sebenarnya tidak... Banyk juga tempat nak lawat di sini..Trip Guangzhou kami ni special sikit sebab kami juga lajak ke Foshan, Nanghai... Kat sana pon sebenarnya kalau dapat stay 2-3 hari pon ok sebab banyak juga tempat nak p kat sana.. Tp, kami p daytrip aja...Nantilah cerita. X ramai org yang pernah ke sana sebab masa sebelum p tu, penatlah dok google sapa2 yang pernah ke Foshan.. tak ada cerita sangat. Ada la satu dua blog org luar. So, memang berpandukan Trip Advisor sematalah nampaknya.

Jemaah rombongan kali ini. Smaller than usual. Departed 4.15pm KLIA2
4 hrs journey to Baiyun Airport, Guangzhou
After 4 hrs...here we are..in the metro @ Guangzhou. sisters: alang &
kak Iken... my traveling partners yg setia ni....:)
 Metro di Gungzhouo tidaklah berselirat seperti di Jepun ataupun Korea... Still, masih lagi ada banyak exits. Perhaps macam di Singapore kot. Kami download Guangzhou Metro apps dalam phone untuk membantu prjalanan. Lagipun, Ustaz dah banyak kali datang sini, so GPS bergerak dah ada... hehehe... Lagi satu, if nak datang China ni, banyk apps yang tak boleh digunakan. For examples, Facebook and Instagram. Even blogger pon x blh access rasanya. Jadi, untuk mendapatkan acces to all these apps during your journey to China, do install VPN on yr mobile phone. Lps u install, insyaallah, u can access to all the blocked apps...:) Barulah boleh update kawan2...hehehe


Sepanjang berada di Guangzhou, kami belik Guangzhou 3 days pass yang berharga RMB50. Boleh pakai 36 jam, pusingla sampai lebam. Memang jimat guna pass ni.... Tp kalau stay sehari mungkin x berapa nak berbaloi la kot...

Inilah rupa 3 days metro pass tu. Harga RMB50. Everytime nak guna, just
touch aja.
We stayed at Clivia Hotel. Memang famous hotel ni di kalangan Malaysians. It's a business hotel. Nak sampai ke hotel ni kena turun di Sun Yat Sen station. Jalan dalam 5 minit (if lalu jalan haram), jalan halal 10 minit kot... sampai hotel. Harga murah, bilik spacious. x sampai rm100 rasanya... Nantilah cerita pasal hotel ni dalam separate post.

Turun sini... exit B
Business card mereka. Hotel ni x ada kat booking.com ka Agoda ka,
semua x ada. Kena booking through phone or email. 
Front entrance. Perasan x on the left side of thic pic, ada notice in malay.
Punyalah ramai org melayu kat hotel ni, sampai notis pon tulis dalam BM.

Masa kami sampai hotel, hari dah malam, perot pon dah keroncong. Kami jalan ke depan sikit, ada kedai makan muslim. Apa lagi, pekena sate kambingla. secucuk RMB5. Sebelah Clivia pon ada kedai halal, tapi kami x makan situ, macam kedai mewah...hehehe... x menepati piawaian bajet kami...


Sepanjang di Guangzhou memang tiap2 malam pekena sate
pokcik ni....

The next day, our 1st destination was Yuexie Park. Yuexie Park ni besar dan ada banyk entrance. Yuexiu Park, is the biggest comprehensive sight-seeing park.Tempat locals beriadah. Kalau weekends ada train boleh naik tapi if weekdays, memang menapakla... Jika x berapa nak kuat stamina, pilihla mana nak pergi, masuklah ikut pintu yang sepatutnya... hehehe... Jom tengok apa ada kat sini. Tapi masa kami p cuaca ok, x panas. Dalam belas2 atau 20 degree macam tu. So, memang just nice.





Mana nak pergi?
 Toilet sini surprisingly bersih. May be pagi kot... lagipon, ada org jaga...

Exercise weihhh....

Boleh juga naik menda ni pusing tasik...
Ada 3 artificial lakes kat sini.
Tapi yang famous kat sini adalah statue goat ni la... jauh sikit nak sampai, kena naik mendaki sikit... Tp okla, x jauh sangat... (kalau masuk di entrance yg betul...;) Exit A adalah yang paling dekat nak ke Ram Statue. Kita akan jumpa restoran Moon Boat dulu... Tp akan ramai orang nak ke sana, so tak sesatlah.. Kalau susah sangat, screenshot gmbr Ram Statue dan tunjuk pada tour guide yg dok bawak2 tourists tu. Mereka boleh tunjuk arah. Jangan tanya nak ke Ram Statue, haram mereka nak faham.....hehehe... tunjuk gambar paling mudah. Org Guangzhou lagi ramah dari orang Beijing. Mereka bab tolong2 tunjuk arah ni suka jugak, cuma ayam dan itiklah ....

The famous Ram Statue
Masa kami p, ada exhibition lukisan kanak2 dan payung... 

Last photo at YueXie Park...

Lepas berposing2 di Yuexie park, kami pon berjalan nak ke Makam Saad bin Abi Waaqas. Dekat ja dengan YueXie Park. Boleh jalan kaki. Ustaz bawak kami ikot jalan short cut...dalam 15minit kot, sampai dah..

Spotted this on the way to our next destination... Hanya mereka aja tau apa
maksudnya.... 
 Menyusuri jalan untuk ke Masjid Saad bin Abi Waqas.


Dah sampai....
At one of the entrances. Ada 2 entrance nak masuk sini.

Bolehlah menderma seikhlas mungkin
 Actually tempat ni besar. Mcm complex pon ada nampaknya. Sedikit info tentang Saad bin Abi Waqas. Siapakah beliau? Saad bi Abi Waqas merupakan sahabat Rasulullah SAW dan merupakan antara orang yang terawal memeluk Islam. Beliau berperang bersama2 Rasulullah SAW untuk menegakkan agama Islam dan merupakan salah seorang ulama yang telah membawa Islam masuk ke China. Beliau juga telah membina Masjid Huai Sheng, iaitu masjid pertama di Guangzhou. Nanti cerita pasa masjid tu dalma post yg lain. Sebahagian besar percaya bahawa Saad bin Abi Waqqas menghabiskan sisa hidupnya dan meninggal di Guangzhou, China.

Map of the area
Entrance
Pokok pisang pon ada...
Ustaz bagi penerangan


Dijaga rapi. Bersih, tiada sampah

Semasa di sini ramai umat Islam China yang membaca ayat-ayat suci al-quran. Bau joystick pon kuat di kawasan ini... Agaknya joystick ni berperanan macam kemeyan lah kot...

Batu bersurat
Makam para sahabat
Lagi tanah perkuburan



Ruang rehat (indoor)
Ada air perigi. Bolehlah minum, basah tekak. Cawan disediakan.
Ruang rehat (outdoor)

Lepas habis pusing2 sini, perut pon dah lapar. Usta bawa kami naik subway p ke area beli belah. Kat situ kira central la. Ada banyak tempat makan. Ok, sambung lagi nanti....

16 comments:

  1. Kalau datang hari Jumaat...sepanjang jalan ke Masjid tu ada beratus kedai menjual makanan halal... sate kambing memang sodap... pergh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah... sate kmbing die x rsa kmbing sngt kan... saya suka!

      Delete
  2. memang best tempat ni...syurga shopping

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah MKL... tp sya x la belik sakan... hehe

      Delete
  3. Wah kembara guanghzhou ye..

    ReplyDelete
  4. Yg tak rancang tu last 2 jadi..best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu..alhamdulillah..selamat pegi dan selamat balik...:)

      Delete
  5. Yg tak rancang tu last 2 jadi..best

    ReplyDelete
  6. Owh baru tahu saad bin abi waqqas meninggal di guangzhou..seronok travel + jejak muslim..me like it

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pon suka farra... killing 2 birds ☺

      Delete
  7. wah! jejak peninggalan Islam. Belum pernah sampai ke sini, Beijing je pernah, maybe one day hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh p sarah... i tngk tiket pon mcm ok hrga ☺

      Delete
  8. Rasa nak ulang Guangzhou. sebab 2013 dulu pergi mendukung baby 6kg, mengah... tak puas berjalan. Memang ramai orang ingat GZ ni tempat shopping semata.

    ReplyDelete