Feel free to follow...

Saturday, 29 October 2016

GUANGZHOU RIVER CRUISE

Semasa di Guangzhou, kami sempat juga merasa naik Guangzhou Night Cruise atau dikenali sebagai Guangzhou Pearl River Cruise pusing keliling bandar Guangzhou waktu malam.

Maafla kualiti gambar post kali ni memang x berapa nak cantik sebab ambik dr phone aja. camera dah habis bateri...huhu...

Pearl River Cruise

Kenapa dipanggil Pearl River Cruise?

Sebab cruise tu di Sungai Pearl... Sedikit info pasal sungai ni:

The Pearl River is the third largest river in China and the largest one in Guangzhou. It is so called because it contains a stone island resembling a huge pearl, polished by the constantly-flowing water of the river. Spanning eight provinces, the river is composed of four river systems including the West River, North River, East River and Liuxi River. The four river systems converge in Guangzhou and flow into the South China Sea.

taken from: https://www.travelchinaguide.com/cruise/pearlriver/

 Kami pilih nak naik night cruise sebab blh la tengok lampu2 yang bergemerlapan di sekitar Guangzhou. Kami naik dekat Tianzie Wharf. It started from the White Goose Pool and end at either the Guangzhou Bridge in the east or the White Crane Cave. Sebenarnya ada banyak wharf lain yang kita boleh naik tp Tianzie wharf ni yang paling senang bagi kami. Kami jalan kaki aja dari onelink plaza untuk ke sini.

Ni rupa tiket kami
Ada banyak harga yang berbeza tp seingat kami, kami ambik yang paling murah sekali...hehehe.. X tau la apa bezanya tapi rasanya kalau yg mahal ada dinner dan tempat menunggu mereka lebih gah. Macam ala2 1st class lounge masa tunggu flight tu...

Ruang menunggu. Kami tunggu pon x lama, dalam 15 minit ke 20 minit
mcm tu. Sambil tunggu tu adela stall jual jajan2 tp kami x beli pon. 

Cruise ada bnyk, jangan risau. Cruise mereka ni dihias ala2 river cruise di Ho Chi Minh. Semasa dalam kapal, kami dapat free flow of chinese tea.



Busy ambik gambar sana-sini



Dari kejauhan nampak iconic
building Guangzhou: Canton Tower.
Ntah mana gambar dekat Canton Tower ni..
ntah mana hilang

One of the bridges during Guangzhou night river cruise
Sempat bergambar dengan group muslim chinese lepas turun dr cruise.
Gambar 1 group pon entah hilang mana...hahaha... x terurus betul...
Yg gambar ni, dua2 pandang kamera sendiri2.... maklomla ayam cakap
dengan itik. 
Sempat juga bermesra2 dengan
baby comel ni dan nenek die...
Overall kira okla naik cruise ni... X merugikan.. Boleh round 1 bandar. Cuaca pon nyaman..:)

8 comments:

  1. Mudah naik dari Tianzi Wharf ni... boleh jalan kaki je dari tempat penginapan. Perjalanan cruise agak jauh dan pemandangan waktu malam memang lebih cantik...

    ReplyDelete
  2. Mudah naik dari Tianzi Wharf ni... boleh jalan kaki je dari tempat penginapan. Perjalanan cruise agak jauh dan pemandangan waktu malam memang lebih cantik...

    ReplyDelete
  3. Ohh...we also had a great time cruising the river in Guangzhou! We are planning to visit our cousins again, hopefully next year.

    ReplyDelete
  4. Ohh...we also had a great time cruising the river in Guangzhou! We are planning to visit our cousins again, hopefully next year.

    ReplyDelete
  5. Akak teringin nak bawak staffs ke Ghounzo then nak ke Guilin lah..
    macam best je u ke sana.

    ReplyDelete