Feel free to follow...

Friday, 26 September 2014

SYDNEY WILD LIFE ZOO & HARBORSIDE CENTRE (+ simplified budget)

The last attraction that we went to was Sydney Wildlife Park. Macam zoo tp di tempat tertutup bersebelahan aje dengan Sydney Aquarium dan Madame Tussauds. Patutla masa lalu hr tu mcm ada bau2 binatang...he..he.. Kalau sapa2 yg nak 1st time encounter dengan kangaroo dan koala, saya x sarankan datang ke sini..adelah lebih baik ke Featherdale, sebabnya boleh cuddle2 animals ni.. Kalau di Wildlife Park ni hanya boleh tengok dari kejauhan saja. Kalau nak pegang pon, kena tunggu kangaroo tu datang kat u, which is payah la rasanya... Ataupun bila feeding time... baru blh pegang2... Saya x berapa ghairah nak usik coz dah dua kali p ke Australian animal farms. Once dekat Caversham di Perth and the other one at Paradise Country Farm, Gold Coast. Cuma kesian pada kawan2la...but what to do, masa tidak mengizinkan... huhu...

Some info about Sydney Wildlife Park:

Masa kami p tu, dah masuk time winter, so last entry was at 4 pm. Operating hours were from 9.30 am to 5pm. Tiket berharga AUD28 (online) but free with 5 in 1 combo ticket.
Bolehla binatang2 kat sini...x adelah best sangat pon rasanya...he..he... Jom layan gambar...














After the zoo, we went to the Harborside Centre shopping mall. Lokasinya opposite aje dengan zoo tadi. U just cross the bridge...Kat sinilah terletaknya HRC Sydney. IMO, salah satu HRC yg paling ntah hape2 antara bnyk2 HRC yang pernah dikunjungi.. x belik pon.. saiz x bnyak..design x ade... ade yg signature design aje.. mrrchandise pon suam2 kuku... x menarik ah... memang betolla forumers cari semua komplen tu....

Rock Shop from the outside

Rock Shop from the inside...

Belik parfum lagi kami...


Tertunai dh niat di hati..kalu idak tu moncong sedepa
Tu nanti tu...
Akibat terlalu membeli dan membelah..maka kami x sempat nk claim VAT.... wahahaha..bnyk jugak brg yg kmi belik tu...adoila...kerugian yg x dpt nk dinafikan...

Maka dngn itu, tamatlah pengembaraan kami di bumi kangaroo ini.. dengan berbekalkan belanja lebih kurang rm1600 all in dah masuk tax ape bagai, kmi dpt menginap di Sydney selama 5 hr 4 mlm... hotel + flight AAX = RM1150. Bg kwn kami yg tinggal di Sydney backpackers lebih murah kosnya.. hnya rm950 untk 5 hr tersebut. Selebihnya adalah duit for transport (rm160), 5 in 1 attractions (rm185) dn scenic world (rm100).... Ini semua adalah anggaran. Exact figure dah lupa...he..he...

Our last photo @KLIA2. Touchdown sblm subuh.
Look at our goods... penoh setengah kapal...
Sakan....!
Sebagai penutup terimalah video pendek yang dirakamkan dkt  Sydney Aquarium...

video

12 comments:

  1. Comelnya burung tu. Pandainya Farikica berbelanja di Sydney :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prof.. tu x cmpor belik brg..mkn pula kmi cuma dine out skali sehari. . Selebihnya kmi bwa brahims instant rice, maggi cup, biskut2.. alhamdulillah semua lps kt imigresen

      Delete
  2. Saya pi featherdale zoo...l love Sydney. Free very much at home.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..kwn2 saya pon semua fall in love with sydney..hehe... saya biasa2 ja... UK masih ttp di hati...haha..

      Delete
  3. Cik Fari kena pergi Melbourne ni, sebab laaaagi best.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh..melbourne lg best eh? Hehehe..nanti2..akn dtg...akn dtg... mungkin blh tros ke nz kan...hihihi

      Delete
  4. Ha'a..mcm x best x byk sgt biantang kan..nasib baik kami x masuk hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Binatang ade tp mcm semua dlm enclosure kecuali kangaroo...

      Delete
  5. Burung berdiri 1 kaki tu sungguh rock ah. Xmampu aku! Tengok budget tu memang mengundang helaan nafas panjang (read: jeles!) hahaha. Who says nak travel kena budget riban2 kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..mmg ganaz burung tu... itulah.. bajet ciput2an jer yg termampu..hehe...

      Delete
  6. Wah thank you for the info. Ktrg pun mmg suka travel budget2 ni hehe

    btw kami 3 sekawan baru je launch travel blog. Kalau ada masa, singgahla, boleh tinggalkan komen dan feedback ;) kalau dpt exchange link pun ok. 1st entry kami psl backpacking di New Zealand.

    blog kami www.thetravelling3o.com

    Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi...selamat berkenalan.. saya dh follow smlm. Saya ade tngk kisah u all kat nz.. mmg seronok dn detailed bajetnya...

      Delete