Feel free to follow...

Wednesday, 22 October 2014

Tioman Island (part 2)

sambungan dari Tioman Island (Part 1)

The next day, after breakfast kami siap2 nak p snorkelling. P amik snorkelling gear yang telah disewa sekali dengan pakej 3 hari 2 malam tu... saya dah belik smorkelling gear sendiri tp dak farah ni sebok plok nak pakai mama punya.. aiishhh...terpaksalah beralah ngan anak...

Ready to snorkel
Setiap wajah menunjukkan reaksi yg berbeza....
Bot membawa kami ke pit stop pertama.. he..he.. pulau renggis... 1st time masok laot dalam nak snorkelling.

Tu dia pulaunya... kecik sngt pon...
Model kalendar pulau renggis..
meman enterframe btl bdk isa neh..😈
Mula2, Rasa x brp nk confident sangat. tapi bila dah lama2 ok aja.. memang seronok tengok ikan macam2 jenis... to my surprised, Farah langsong x takot. it was her 1st attempt but she was so brave.. Boleh terjun dari bot selamba aje....Cuma kami terkilan lupa bawak roti... kalu tidak boleh attract banyak lagi ikan. sebenarnya bukan lupa tp x tahu.. Patotla ade nampak banyak kedai jual roti2..Ingatkan untuk org makan, rupanya untuk ikan. yang hubby pon langsong x ingatkan, walhal die dah berkali2 p snorkeling.

Happily snorkelling @ Pulau Rengis. Look at Farah,
at the right side corner...😊
 Sebenarnya, this was my 2nd attempt p snorkelling. Masa 1st time kat pangkor, long time ago and it was a bad memory for me as I was stung by a sea urchin, ataupon lbh famous dikenali sebagaI rambutan laot.  There were hundreds of stings on my feet. It was so painful as if u had small needles in  yr veins. Ever since, I x prnh snorkeling lg until this very day....😦😦

Inilah rupa sea urchin. Look at the
thorns...Imagine when they stuck into yr
feet... aishh x blh nk ingt... (photo courtesy
of Wikipedia)
Lepas sejam di Pulau Rengis, kami dibawa ke pit stop kedua, Taman Laut. Taman Laut kena bayar bayaran tambahan rm5. tapi kalu naik dari Tanjung Gemok, x perlu bayar.

Ni kat tmn laot
Antara aksi ikan yg dpt kmi snap
Another one...
Kat sini kami boleh snorkelling lebih lama. Sedang kami syiok2 snorkeling, tetiba hujan turun. tapi dah memang basah.... Biar ajelah hujan. 

Alang2 basah
Lunch juga dekat sini.. Punyalah lapar, sampai ikan jatuh pon, kutip balik masuk dalam polystyrene (dengan alasan: less than 3 seconds, so kuman x sempat nak hinggap). kami makan dengan rakusnya sebab lapar sangat. Lepas makan, lepak2 kejap kat taman laot. Farah masih lagi nak masuk air. papa pon terpaksalah teman anak daranya yang x reti penat tu....

Anak mama yg sngt berani lg gigih...
Papa melayan ank daranya...
Sepanjang kami snorkeling ni, mmg ade 2 org petugas yg ikot kami dr chalet. Mmg handal adik tu menyelam.. asal farah punyer goggles ilang aje, mesti die jumpa carik.

 Habis di taman laut, bot bawa kami ke duty free shop dekat Tekek. Adelah satu kedai cina kecik jual coklat2. Murah x murah, x baper nak pasti plok. tapi, kami tetap membeli dengan rakus. Ada jugak kedai kek dan kedai peladang kat situ.

Cantikkan? Mcm kat Langkawi
Ready nk
shopping plok....
cer tngk ape yg gantong2 tu...
Ni lah sign kedainyerr.. kecik jer pong
Tu die kedainyerr...
 45 minit kemudian.....


Kami sampai kat chalet, dekat nak petang jugak. Memang letih. Rehat2 jap, lepas tu malam ade BBQ. BBQnya biasa2 ajela... iyelah, harga pon murahkan.. tp bolehla...

Yg terawal smpai. Mknan pon blm ready. . Punyalah
semngat waja nk berBBQ
sedang menjamu selera...
Lepas dinner, kami pakat turun ke area jetty. Budak2 laki ade satu misi. nak timbal balik perlawanan yang dah kalah semalam. Tapi rasanya usaha gagal la....

masih kalah lg....
Lepas tu... mika p memancing.. Kali ni nasib lebih baik... tengok tu, mika dapat ape?
Cuba nasib lg mlm ni...
Yeeehaaa..dapat atok sotong!
1st time tngk sotong idop.. lain warnanyer
Tapi tu satu ajelah rezeki mereka malam tu. Mereka bawak ke kedai tepi jeti tu, bayar RM5, goreng tepong. Keras sotongnya. Sotong tua kot.. Dahla besar.

Atok sotong td

13 comments:

  1. mcm best jer tgk org bercuti pi pulau ni...tp saya macma trauma je...hehe ni mmber duk pujuk pi perhentian or mabul..gigih diorg pujuk mcm2 ayat, gambar keluar...tp ntah le, mcm sengsara je rasa...sy penakut nak masuk air...cmne nak snorkeling kan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tryla DJ.. blm coba blm tau... bila sh slalu snorkelling nanti, dh x mau stop.. cantik DJ... nanti lma2 leh diving plak...

      Delete
  2. Saya suka tengah laut Tapi X suka berenang ...boleh gitu...sbb air masin nanti badan lekit-lekit ...kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepi laot mmg melekit syieda.. dh kt tngh2 tu x sngt dh... lagipon, bile u tngk ikan dn all the corals, mmg u terpegon..hehe...

      Delete
  3. best best...!! rindu tioman... lama tak ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp perhentian lg lawa kan mulan... ?tngk gmbr2 u... mmg kena p perhentian neh...

      Delete
  4. Pre order bagelen @brownies kartika sari @brownies amanda
    Whatsapp ina 0192633431

    ReplyDelete
  5. takleh lah nekcik ikut...tenhokblaut mmg nekcik suka tapi nak terjun laut tu idak lah beranii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..main di gigi2 air pon ok nekcik

      Delete
  6. berani tul anak dara Fari ni snorkeling...cayalah...pandai lak tu dia apungkan diri..snorkeling ni mmg best tapi tgk tempat jgk..ri tu pegi snorkling di pulau perhentian besar..FRUST sbb ikan x byk..pastu byk terumbu karang yg mati.

    ahahaha..ATOK SOTONG ye..no swonder lah keras

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyelah jm kan... mesti frust bila p snorkeling tetiba x de ikan. .. tension tu... pkai life vest terapong ler die..hehe.. die mmg adventurous sket compare dngn abg die...

      Delete