Feel free to follow...

Thursday, 3 July 2014

THE BLUE MOUNTAINS:THE SCENIC WORLD

Antara tempat menarik dkt area Blue Mountains ni ialah Scenic World. What is Scenic World?

According to Wiki, Katoomba Scenic World is a privately owned tourist attraction located in Katoomba in the world heritage-listed Blue Mountains, Scenic World is home to 4 attractions, of which the most famous is the Katoomba Scenic Railway. The site also includes the Katoomba Scenic Skyway, the Cableway and Katoomba Scenic Walkway a 2.4 km elevated boardwalk through ancient rainforest.


Pokok yg dah gondol dkt2 area scenic world
Memang seronok dan x menyesal bayar tiket AUD35 for the experience. Tiket tu kite boleh turun naik skyway, cableway dan scenic railway sampai muntah untuk satu hari. Pass scenic world ni boleh juga dibelik sekali dengan Blue Mountain Explorer ticket atau trolley ticket. Tp kami belik asing, dekat scenic world tu sendiri.

When u pay AUD35, u will be given this paper bracelet where u can scan
and hop on the attractions. 
Blh beli souvenir2 di sini....
So, lepas lunch, kami pon naik semula bas 686 dan menuju ke Scenic World. Dekat aje, dalam 5 minit naik bas rasanya. Our first stop was the scenic skyway. This skyway suspended 270 metres above ancient ravines, it provides a unique thrill as breathtaking views are revealed beneath your feet through the electro-glass cabin floor. For the less adventurous, seating and solid flooring is also available! With 360° views, the 720 metre journey provides the best views of Katoomba Falls, the Three Sisters, and Jamison Valley stretching to the horizon (cited from Scenic World official website).


Enjoying the view
Us: Inside cableway
The view captured from inside the cableway

One side of the three sisters
Turun daripada cableway tu, kami jungle walking dkt scenic walkway. Perjalanan sepanjang  2.4km tu x teras penat pon sebab cuaca yang x panas. Cuba kat KL, jalan 200m pon dah x larat..nak ayaq..ayaq... tp serius, memang cantik hutan ni...ada juga lombong arang batu dkt sini...

Rehat sat...
Kami berjalan atas walkway kayu 
Berapalah agaknya umur pokok ni?













Sawit ke ape ni?
The coal mine
Inilah rupa arang batu...he..he..


Ride kegemaran kami ialah scenic railway....memang seronok sangatlah naik keretapi ni. This railway is the steepest passenger railway in the world with 52 degree incline riding. Thrill betul naik ni...Ade sampai satu ketika tu, masa dalam coal mine, semua jadi gelap gelita....

Look at the railway...

We're coming down...
Weeeee.........
Jom naik lagi sekali...

Another ride was the cableway. The 545 metre journey gently descends into the Jamison Valley and also returns visitors to the top of the escarpment. The Cableway’s fully enclosed cabin provides a unique vantage point for viewing the Three Sisters, Orphan Rock, Mt Solitary and Katoomba Falls (cited from official scenic world website). Daripada cableway ni kite boleh nampak 360 degree view of the valley. Memang sangat cantik dan saujana mata memandang...hijau-sehijau2nya....

Inside scenic cableway (yg baju petak tu bukan dr group kami ya...)
Setiap ride tu kami ulang 2x. Hari pon dah nak petang... Kami pon dah nak beransur ler pulang semula ke Sydney.

Tengah tunggu bas untuk ke train station. Waktu ni dah petang,
cuaca dah makin sejuk...

Sepetang di Katoomba
Alhamdulillah..selamat sampai semula di Museum Station...


Walaupon hari dah gelap, tp kami tetap ada destinasi nak pegi..he..he..Sambung dalam next episod lah ya...:)

8 comments:

  1. Ruginya pergi musim sejuk ni... cepat sangat gelapnya... tapi memang nyaman...

    Kita orang tak pergi pun walkay tu, sebab nak berkejar ke Featherdale wildlfe park... tapi tak sempat juga sebab cepat sangat gelapnya... melepas kedua-duanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... satu drawback going during winter..huhuhu... x pe en mi... next time leh gi lg... kmi x p featherdale coz rsa mcm x bp sempt..lg2 dngn romb che kiah kami..hehe..lgpon saya dh p wildlife park yg di perth n gold coast dulu.. same je rupa kangaroonyer...

      Delete
  2. Teringat masa akak ke blue mountain tu...memang suka kat scenic world tu...
    Museum station tu memang tempat kami turun naik train pergi balik hotel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye ke kak ita? Mmg area tu convenience kan... mkn pon senang..

      Delete
  3. Saya pun pergi ke lombong arang tu, jalan ikut hutan, lalu jambatan, naik ride tu. Anak saya tak puas naik ride tu, nak minta ulang lagi.

    Farikica jumpa kangaroo tak kat situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami naik a few times..menggunakn pass scenic world semax mungkin..hehe.. x jumpa..kangaroo musim sejuk tido kot..haha

      Delete
  4. Klau ke blue mountain wajib singgah d scenic world dan naik semua ride yg ada mmg best kan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye JM..Best dn x ade di tmpt lain

      Delete