Feel free to follow...

Sunday, 22 June 2014

THE BLUE MOUNTAINS: ECHO POINT

Happy Sunday everyone! Lambat sikit update sambungan... Pak Lang Mie dah habis dah citer Sydney, awak masih lagi terkial2...Ha..ha.. Esok dh nak p outstation, so better finish up this write-up...[sighh...]

Our next journey would be the Blue Mountain Area. Blue Mountain ni agak jauh dari Kotaraya Sydney. Kalau naik train tu 2 jam lebih dari Central. Mcm kami yg rumah dekat dengan Museum Station, kami ambik train dari:

                        MUSEUM STATION --> CENTRAL STATION --> KATOOMBA STATION

Dari Museum nak ke Central 1 stop aje... dalam 5 minit x sampai gitu. Nak ke Blue Mountain, kiranya kalau di KL, mcm dari KL nak ke Ipoh ler gamaknyer... The view outside the window was very stunning made the 2hrs journey seemed faster. From city skyscrapers u will see cities, houses, countryside and lastly mountainous area. Cuaca hari tu sangat cantik, in fact all our days in Sydney were fine, cuaca sangatlah memahami, not like when we were in GC...hujan sokmo.. Tapi itulah adat berjalan kan, mana boleh nk tentukan cuaca....ikut ler nasib...

Central Station
Railway Track @ Central Station
Dah masuk housing area...

One of the stations be4 sampai Katoomba. Katoomba ni yg last rasanya...
Bila dah sampai, ade 3 options nak pusing2 Blue Mountain ni (if naik bas).

Pertama: naik Blue Mountain Explorer bus (BME). Yang ni method yang agak mahal. Tmpt beli tiket Blue Mountain Explorer ni betol2 dkt dengan Train Station. Keluar aje dr station, belah kanan akan nampak cermin merah seperti di bawah ni:


Kami bergambar aje...x mampu nak naik...;)
Mereka ada 29 stops across Katoomba and Leura.   Harga BME ni adalah $40 - adults, $20 - Children, $35 - Concession and $100 - Family. For more details, click here: http://www.explorerbus.com.au/  Bagi yg stay 7 hari, ade offer, where u can validatetr BME tickets for up to 7 days - at no extra charge!

Kedua: Yang ni lebih murah... Naik Trolley Bus. Stopnya lebih kurang sama dengan BME tp pace nya lebih slow... Kiranya kalau BME tu lari macam remaja umur 18, yang ni mcm pakcik umur 45 ler gitu... Tempat beli tiketnya mcm gambar di bawah ni... Cross jalan depan railway Station, nampak ler trolley shoppe.  For more details, click here: http://www.trolleytours.com.au/


Trolley Shoppe just across the street.

Ni rupa trolley bus. Ntah kenapa sekerat aje plak..ha..ha.. Antik bas nih...

Harga Trolley bus ni pula ialah AUD25. Much cheaper than BME. Tp BME tu adelah offer lain die lagi rasanya...mcm discount nak masuk tmpt aborigines dan mcm2 lah... silalah refer pd link di atas for further details.

Ok, yg ketiga, kalau x mampu jugak nak naik Trolley Bus, silalh naik bas awam nombor 686. Percuma dengan MyMulti Card atau AUD2.30 per ride. Route bus ni lebih kurang sama aje dengan bas2 di atas. Nak tunggu bas  686 ni, kena jalan sikit sampai depan Carrington Hotel. Complicated sikit nak bg tau direction tp dekat ajelah. boleh tnya orang2 di BME office atau Trolley Shoppe tu. Atau org awam pon boleh aje nak tanya. Mereka mesti tau...

Dekat depan hotel ni la
tunggu bas 686
Ada banyak tempat boleh dilawati kat Blue Mountain Area ni, but since we only have a day here, so kami pon terpaksalah sort out tempat2 yang kami nak p. Caving memang kami cancel tp sapa2 yg suka tngk gua2 bolehla ke Jenolan Cave. Ade pakej juga nak ke cave tu. Peminat coklat pon boleh singgah ke Chocolate Factory, tp kami x p... x berapa nak minat, lagipon masa x da.

Of course we chose the 3rd option, the least expensive one. So, kami tunggu bus depan Carrington Hotel. Suhu kat Blue Mountain ni mcm 5 degrees lower than Sydney. So, bawa baju tebal sikit la.. Lagipon, berangin. Kami naik bak 686, terus ke Echo Point, tempat si 3 beradik. Kejap jer naik bas, dalam 10 minit gitu. Dari dalam bas tu kami nampak ada FO, Woolsworth, semua ade. Tp, hari ni bukan hari shopping, so lupakan aje....

Bas akan turunkan kita kat sini, area Echo Point. Dari sini boleh nampak
3 sisters. 
Dkt sini ada info counter, toilet dan nak berkelah2 pon ade kerusi disediakan. Kami solat dekat area sini aje, since ade bnyk kawasan lapang. Ade bnyk lookout points kat sini di mana kita boleh menikmati pemadangan yg indah...:)

The famous 3 sisters
Ada bnayk pilihan trekking  yang kita boleh ikut. Tapi yg  the famous one i presume three sisters walk ler gamaknyer...
Signboards are everywhere. Jngn risau, takkan sesat punya...

Ade plak rombongan warga2 emas ke 3 sisters.
Information counter yg terletak dalam kedai

Silalah teropong...
Dari kejauhan...

Look at the greenery...

Tengah kami mengamati keindahan alam ni, tiba2 terserempak dengan En Mat ni ha... Namanya Baji. Pelajar post grad dr Msia. Die part time bawa org ke area2 sydney.  Jadi, sapa2 nak pakai khidmat beliau, email saya, die ada bagi kad...  DIe blh bawak p mana2 jer area Sydney. Harga pon affordable la rasanya, considering high cost of living kat Sydney ni..mana ade benda yg murah melampau  kan...?


Kami pon dengarlah cerita tentang 3 sisters from Mr
Khairul Baji ni. Kebetulan die tngh tunggu group die mai dari
mana ntah... So, x payahla kami nak baca kat papan2 tu..he..he..

Lepas dengar cerita, kami teruskan aktiviti. Nak try one of the walkways yg ade kat sini...Nak tngk 3 sisters dari jarak yg lebih dekat...


Pintu masuk nak ke 3 sisters walk & Giant Stairway
Jom!!!
Tangkap gmbar sat...


Cik Mek ni memang suka trekking... Setakat yg ini, kat
celah gigi yo...ha..ha..

Masa kat sini landai aje, sampai ke stairway, adoila mak..teringat plak memanjat Great Wall kat Beijing...



Tu, check point 1...he..he..


Mereka semua turun sampai ke bawah2 lagi, tp mak sampai checkpoint 1 cukupla.. penat ah... nasib baik sejuk...he..he...

Lepas trekking, kami naik balik ke Honeymoon Lookout dan makan ler.. Lepas tu solat.... Lepas ni nak ke Scenic World....
Jom makan...
Citer Scenic World sambung lepas ni ya.. banyak sangatla plak rasanya....:)

22 comments:

  1. Wah best nya..tak sabar nak baca entri scenic world pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scenic world best cik nun. .. saya suka..

      Delete
  2. Pemandangan 3 Sisters tu menarik, kan. Ada jumpa kangaroo tak masa trekking di situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X de la plak prof. Ade kangaroo ker? X musim kot

      Delete
  3. Adoii saya rasa x mampu la gi trekking ni..nengok dr jauh je la adik beradik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik ja syieda. Doable. . Saya n pon bkn kaki trekking..hehe

      Delete
  4. wowwwww fari naik giant stairs tu mmg daebak! Hari tu jln dh sampai separuh then kwn Jm batalkan niat nk naik tgga tu gayat katsnya gphuhu klau x mesti bestoW

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau x pns ok jm... klu pns terik tu, ya ampun...

      Delete
  5. Aritu saya belasah je naik trolley bus guna MyMulti3. Nampaknya OK je...

    Wah siap gi trekking lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah!! Blh ya?? Haha..hantam sajalah kan.. driver tu pon x kisah sngt agaknyer kan?

      Delete
  6. Wah siap ada stairway & checkpoint nak gi dekat Three Sisters. Mencabar gak tu, saya suka. Tapi memang kena gi bukan musim summer. Hahaha sendiri rimas bila peluh memercik2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Winter mereka mild aje bibie. . X mcm kt seoul... hehe. ..kesejukan melampau...

      Delete
  7. wah kali ni p ramei2. syiok dak dapat p ramei2 shekali shekale..tapi tang xtvt sihat tu fm tah lepas tah tdk le tew. adeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha.. saya ni pon x bape gagah gak nk menapak tu.. tp dah kawan2 jenis yg adventurous, kenalh ikot..tp seronok gak FM...sebab cuaca pon sejukkan...he..he...

      Delete
  8. Tadi ingatkan Khairul Baji tu shamsul yusoff..memula tgk...
    Kali ke 2..eh bukaaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lawakla ko Nil...Ha..ha... Jaoh panggang dari api tau...:)

      Delete
  9. meriahnya kengkawan ke ozz ni ye..nekcik pun rasa mcm.mimpi dapat sampai ostolia sbb angan angan dari sekolah dulu cuma terkilan tak dapat nak jejaki penpal nekcik dolu dolu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dulu msa form 2 ade pen pal kt jepun nekcik... tomoko sasaki nmanya.. tp lps tu ntah mcm mna lost cntct, sampai ler lo ni.. pdhl dulu dok berutus surat every week...:)

      Delete
  10. Selamat Berpuasa Farikica!

    ReplyDelete
  11. Eh baru perasan yang Bajie tu. Dia coursemate sy masa blaja kat UiTM dolu. Hehe. Jadi tourguide dia kt sana ehhh... :)

    ReplyDelete
  12. Ha..ha..what a small world... part time tour guide... carik rezeki halal..he.he...

    ReplyDelete